de cebreiro, de lakmoesproef
met 1300 meter wordt het niet mijn hoogste pas maar wel een erg zware te vergelijken met de roelandpas.. De routebeschrijving raadt daarom aan er uitgerust aan te beginnen. Vandaag voor het eerst uitgeslapen tot 800 uur. Dus de start is goed. Ik ben in een keltische stad, Villafranca del bierzo die 13 sept haar naamdag vierde. Gisteravond heb ik dat al mogen mee maken. Door een smalle oude straat bewoog een enthousiaste en luidruchtige menigte, vergezeld door twee muziekgroepen met keltische doedelzakken en trommels. Iedereen kreeg een plastic beker en om de 10\20 meter werd gestopt bij een wijnhandelaar die de bekers vulde; er waren tapas soep en vooral veel gezellig dansende mensen. Ze zongen traditionele liederen. Om 10.30 ben ik gaan slapen om te grote dronkenschap te voorkomen en me voor te bereiden op vandaag. Het was een mooie ervaring die in zekere zin deed denken aan de straatfeestenuit mijn jeugd. Doormijn gebrek aan spaans heb ik nu twee kee ontbeten, toast met jam, en kan voorlopig vooruit.Voor 1200 nog wat kopen voor onderweg en vooral de enrgydrank (zoals extran en dextro) die ik gisteren in een winkel zag. Niet overal te koop hier maar voor een zware tochtwel heel fijn.Ik ga zo naar het vvv en vraag hun opinie over de duur van de beklimming (en wil ik weten of de temp.meter klopt-gaf gisteren middag 40 aan!). Als ca 4-5 uur duurt ga ik een poosje op een terras zitten en koffie drinken. Om 1200 naar de kerk en bekijk om 1300 naar de processie van de giganten. Om 13.30 moet ik op de fiets; eerst een uur rustige weg om in te rijden en dan de beklimming. Een beetje zie ik er wel tegen op vanwege een pijnlijk rechter been. Ik smeer dat been steeds voor en nna het rijden in en hoop deze beklimming en de laatste 200 km toch af te kunnen maken.
ondertussen 2750 km gereden
ga zo door tot het einde heel veel sterkte.
in rijden en beklimming en veel mooi,s.
groet van Huib en Ina
Fantastisch Bert dat je zo je best doet om op tijd terug te zijn voor mijn verjaardag. Zet hem op! Nog even volhouden en dan heb je een heel bijzondere prestatie geleverd met veel even bijzondere ervaringen.
Sjarl
Om stil van te worden: wat een prestatie Bert! Jij bewijst maar weer dat 'kan niet' en 'durf niet' te overwinnen zijn. Zet 'm op, de laatste kilometers. Op naar de gladiolen!!!
Beste Bert en Ria
Met veel belangstelling je reis gevolgd.
Misschien ben ik wel een beetje jaloers.
Heel knap wat je hebt gedaan.
Wij waren deze zomer in Portugal, maar dan met de camper. Simpel vanzelf. we zijn dus op de heen en terugreis door dit noordelijke deel van Spanje gekomen. Mooi gebied. Soms wel een beetje warm!
Maar dan op de fiets. Ik fiets vrij veel (mountainbike) maar dit is wel iets anders.
Gefeliciteerd. Geniet van het weekend en de geneugten van Spanje. Groet, Piet Walrave